قهوه شناسی, مقالات

تاریخچه قهوه – قسمت دوم

تاریخچه قهوه – قسمت دوم
طبق وقایع نگاری انگلیسی ساموئل پپیس، اولین کافی شاپ انگلیسی ج. e. در سال 1650 در حوالی سن پترزبورگ تأسیس شد و توسط مردی یهودی به نام یعقوب رهبری می شد. امروزه این کافی شاپ را گراند کافه می نامند سپس در سال 1672 اولین کافی شاپ پاریسی در پاریس توسط کافی شاپ لندنی Pasuca تاسیس شد.
پس از ورود قهوه به انگلستان، قهوه خانه ها به سرعت رشد کردند، به طوری که طبق سوابق ساموئل پیپس، تا سال 1675 بیش از 3000 قهوه خانه در انگلستان تأسیس شد که برخی از آنها به سبک قهوه خانه های ترکیه ای عمل می کردند و به صورت 24 ساعته فعالیت می کردند. و خدماتی مانند صبحانه را نیز ارائه می دهند.
ورود قهوه به اروپا و ایجاد قهوه خانه به عنوان محلی برای نوشیدن قهوه و گردهمایی منجر به ایجاد کسب و کارهای بزرگ در جهان شده است. یکی از بزرگترین صنایع دنیا از طریق کافی شاپ و قهوه، صنعت بیمه و لویدز لندن است. Lloyd’s of London Insurance در وب سایت خود و در یکی از مقالات خود در مورد تاریخچه این شرکت:
«پس از ورود قهوه به انگلستان در سال 1652، قهوه به سرعت در این کشور و در شهر لندن گسترش یافت و قهوه خانه ها به محل تجمع تبدیل شدند. پس از آتش سوزی بزرگ لندن و ویران شدن بخش زیادی از شهر، قهوه خانه ها علاوه بر مردم، محل ملاقات و تبادل تجار مختلف شد.
قهوه خانه Lewes، متعلق به ادوارد لوید و واقع در خیابان تاور لندن، محلی برای تبادل اطلاعات دریایی بود و به عنوان یک مرجع متخصص در اطلاعات حمل و نقل دریایی شناخته می شد. ویژگی این قهوه خانه باعث می شود که صاحب باهوش قهوه خانه این مکان شروع به فروش بیمه دریایی به صاحبان کشتی کند و یکی از صنایع بیمه در دنیا را ایجاد کند.
در منابع مختلف مربوط به تاریخچه قهوه. انگلستان به عنوان یکی از کشورهایی شناخته می شود که بیشترین رویدادهای مربوط به تاریخ قهوه در آن رخ داده است. به عنوان مثال در برخی منابع آمده است که قهوه خانه هایی که در انگلستان وجود داشت محل تجمع و بحث شد و به تدریج به این مکان ها دانشگاه پنی می گفتند.
دلیل این نام گذاری به این دلیل است که قیمت قهوه در این مکان ها یک پنی بوده و مردم با دادن یک پنی می توانستند در بحث شرکت کنند و در حین نوشیدن قهوه بر دانش و دانش خود بیفزایند.
دانشگاه های پنی در انگلستان منجر به ایجاد اولین باشگاه قهوه در دانشگاه آکسفورد در انگلستان شد.
یکی دیگر از کافه های معروفی که در تاریخ قهوه جهان به آن اشاره شده است، کافه Café de Procope است. این کافه در فرانسه واقع شده است و در سال 1686 تاسیس شده است.
پس از گسترش قهوه خانه ها در اروپا و استقبال چشمگیر از آن، اولین مشکلات جامعه با قهوه و قهوه خانه آشکار شد. همانطور که در تاریخ قهوه در جهان آمده است، در گذشته قهوه خانه ها محل تجمع مردان و مردانی بوده که در این مجالس به گونه ای بحث می کردند که کمتر به خانه و خانواده خود توجه می کردند. این امر باعث نارضایتی زنان شد و این نارضایتی به حدی شد که طوماری به نام دادخواست زنان علیه کافی در سال 1674 صادر شد. زیرا مردان چندان در خانه حضور نداشتند و اوقات فراغت خود را در این مکان سپری می کردند.
در رابطه با تاریخچه کشت قهوه در جهان، www.britannica.com اشاره می کند که قهوه برای اولین بار در یمن و عربستان جنوبی کشت شد (البته اکثر منابع از اتیوپی به عنوان اولین محل کاشت قهوه یاد می کنند) پس از معرفی این نوشیدنی در اروپا در سال 2018. قرن هفدهم و محبوبیت آن در میان مردم عادی جاوه، اندونزی و آسیای شرقی شروع به کشت آن کرد.
پس از شرق آسیا در قرن 19 و در سال 1825، کشت قهوه به جزایر هاوایی آمریکا رسید و کشت این محصول در این منطقه آغاز شد و امروزه شاهدیم که قهوه در آسیا، آفریقا و آمریکا کشت و مصرف می شود و پس از آن آب این نوشیدنی دومین نوشیدنی محبوب در جهان است. امروزه برزیل به عنوان بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان شناخته می شود.
برخی منابع گسترش کشت قهوه را توصیف می کنند:
در ابتدا قهوه فقط در یمن کشت می شد و حاکمان این سرزمین برای حفظ انحصار این کشت اجازه خروج دانه های حاصلخیز قهوه از یمن را نمی دادند. در نهایت افرادی از کشورهای مختلف از جمله هلند اقدام به قاچاق این دانه ها کردند که به دلیل شرایط آب و هوایی اکثر آنها موفق به رشد و برداشت قهوه نشدند. برخی از منابع در مورد تاریخ قهوه بیان می کنند که اولین هندی ها دانه های بارور قهوه را آورده اند و شرایط آب و هوایی این منطقه به آنها اجازه می دهد تا در هند رشد کنند و قهوه را برداشت کنند.
پس از هندی ها، هلندی ها که سال ها سعی در قاچاق دانه های قهوه داشتند، اما به دلیل شرایط اقلیمی موفق به کشت محصول نشدند. نهال های قهوه از سریلانکا خریداری و برای فرماندار هلندی جاوه فرستاده شد و بدین ترتیب کشت قهوه در جاوه توسط هلندی ها آغاز شد. پس از جاوه، کشت قهوه در سوماترا آغاز شد و به تدریج قهوه به یکی از محصولات کشاورزی اصلی جاوه تبدیل شد.
. تاریخچه کافه ها در ایران
ورود قهوه به ایران
در زمان سلسله صفویه قهوه در ایران جایگزین نوشیدنی های روزانه مردم شد. در سال ۱۶۶۴ میلادی کاشف الدین، داروساز مشهور در دوره صفویه، رساله‌‌ای در مورد فواید و مضرات قهوه نوشت. مقالات او در مورد فواید و مضرات قهوه، علاقه شاه عباس را به مصرف قهوه برانگیخت. و این نقطه شروع خوبی برای تکثیر قهوه در ایران است.
پیش از این سرو و نوشیدن قهوه در ایران مورد پسند عموم مردم نبود و قهوه نوشیدنی مختص سلطنت و حاکمان بود. از این رو فضایی به نام کافه در کاخ برای نوشیدن قهوه توسط سلسله صفویه و قاجار ایجاد شد و به این ترتیب محل سرو قهوه برای اولین بار در ایران شکل گرفت. این مکان متعلق به افرادی به نام «قهوه چی» یا «قهوه باشی» بوده است.
با گذشت زمان، قهوه خانه ها در ایران به خارج از کاخ هایی که ثروتمندان و خانواده های سلطنتی در آن رفت و آمد می کردند، نقل مکان کردند. با خروج قهوه خانه ها از کاخ، نوشیدن قهوه در ایران در میان مردم عادی نیز رواج یافت.

 

قهوه در ایران قبل از چای
قهوه اولین بار در ایران قبل از چای شناخته شده و مصرف می شد. سپس ایرانیان در زیارت سایر اماکن مذهبی کشورهای مسلمان با قهوه آشنا شدند. و قهوه را به ایران بیاورید
به دلیل فاصله زیاد کشورهای تولیدکننده قهوه با ایران، حمل قهوه به ایران بسیار مشکل بود. از سوی دیگر، کشور ایران در نزدیکی تولیدکنندگان اصلی چای جهان مانند چین قرار دارد و وجود جاده ابریشم که حمل و نقل چای را به جای قهوه در ایران تسهیل می کرد، سبب شدن نوشیدن چای در بین مردم رواج پیداکند.
افزایش کافه ها در ایران
همانطور که در بالا ذکر شد، کاخ ها و کاخ های صفویه و قاجاریه قهوه خانه هایی داشتند که در آن نوشیدنی های مختلف از جمله قهوه سرو می شد. اولین قهوه خانه های ایران در قزوین در زمان شاه طهماسب و بعدها در نقش جهان اصفهان تأسیس شد.
حدود 1000 سال پیش، دانشمند و فیلسوف مشهور ایرانی ابن سینا در کتاب خود درباره قهوه نوشت. او به جای قهوه از کلمه « Buno » استفاده کرد که در آن زمان قهوه نامیده می شد کلمه Buno هنوز در اتیوپی استفاده می شود ابن سینا از قهوه برای تحریک و درمان بیماران افسرده استفاده می کرد.

 

برای مطالعه کامل تاریخچه قهوه به مقاله (تاریخچه قهوه – قسمت اول) سر بزنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *